Eigen planten eerst

21-04-2010

Deels door krappe beurs gedwongen leer ik mijn eigen omgeving kennen, in plaats van dat ik Europa en de VS afcross op zoek naar ‘echte natuur’. Je moet van de nood een deugd maken. En dan ‘ontdek’ je na 9 jaar grootstedelijk wonen dat er zoiets bestaat als het Dr. Jac P Thijssepark en andere heemtuinen in Amstelveen.

Heemtuin is afgeleid van ‘heim’, in het Fries ‘hiem’zoals bij Bartlehiem en betekent je eigen grond, want alle gezaaide planten zijn inheems. De Amstelveense heemtuinen werden aangelegd tussen de jaren veertig en zeventig vorige eeuw door Chris Broerse. De heemtuinen zijn volgens de beheerder expres het ‘best bewaarde geheim van Nederland’, en beroemder in het buitenland. Zo weer je de Nederthaler en zijn jachthond, en komen alleen mensen met oog voor detail.

De tuinen ontvangen internationaal bezoek en bieden een samenstelling van planten volgens de regels van de plantensociologie. Zo kun je een heidebiotoop doorlopen waar je naast struikheide ook berken vindt en gaspeldoorn. Planten die in elkaars gezelschap voorkomen.

De beheerder bewaart een zaaddatabank en zaait ook bloemen uit die al zijn uitgestoven in Nederland. De heemtuinen hebben dus ook een zinvolle functie, door vaak het originele plantenmateriaal te bewaren. De oudste heemtuin is die van Jac P. Thijsse zelf, Thijsse's Hof in Bloemendaal, die ik ook meteen maar bezocht. Voor Het Parool publiceerde ik de reportage 'Voor God spelen op 5 hectare'.