De Betuwelijn van het Noorden

02-08-2010

Onderstaande fotoserie is genomen op locatie tussen Hardegarijp en Veenwouden:de eeuwenoude eik- en elzensingels van Nationaal Landschap de Noordelijke Friese Wouden verdwijnen in 2011 onder een laag vierbaans-asfalt, de Centrale As: de particuliere ambities van provinciebestuurder Piet Adema, en partners van CDA, PvdA en VVD.

Vlak ook niet de geplande nieuwe bedrijfsterreintjes langs deze weg uit, die Dokkum (13000 inwoners) en omstreken dan toch eindelijk gaan omtoveren tot internationale industriele grootmacht: als je er maar in gelooft. Het grapje is geraamd op een kwart miljard euro, dus reken op een half miljard en vormt de grootste ingreep in het Friese Landschap ooit.

Bestuurders in Rotterdam zijn al aan noodplannen bezig: hoe kunnen ze deze concurrentie uit Dongeradeel en Tytsjerksteradiel nog een stap voor zijn. Straks loopt heel Europoort leeg, want iedereen, van Shell tot Chinese containergiganten willen een zichtlocatie hebben bij Wouterswoude. Waar, zegt u? Ja wacht maar...

Friese Fado-zangeres Nynke Laverman zong nog 'de Waldsang'een melancholieke ode aan dit landschap, dat straks een oerlelijke blauwdruk vormt van provinciale prestigekwesties. De geboortegrond van mijn pake Rypke naar zijn grootje.

Ik schreef een verhaal over de betere en groenere alternatieven voor de weg voor de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging KNJV. Maar de lokale WBE is voor de aanleg, al verliezen ze 1000 hectare jachtgrond. En hoewel de KNJV me netjes betaalde durfden ze uit angst voor politieke narigheid mijn verhaal niet te plaatsen. Het staat wel op de site.