In My Backyard (IMBY)

November 2011

Na mijn emigratie vanuit Amsterdam naar Friesland kan ik voor het eerst voor God spelen op eigen are. De vorige bewoners hadden van de achtertuin zon betegelde parkeerplaats gemaakt. Een in steen gegoten uitnodiging voor mijn natuurvisie, die samen is te vatten met In My Backyard. (IMBY) Als je meer natuur wilt, moet je niet klagen bij de overheid maar het zelf doen.

Bij wijze van natuurontwikkeling in eigen achtertuin, groef ik daarom een vijver, bezocht het tuincentrum voor stikstofbindende akkerplanten als lupine, vlinderstruiken en stokrozen voor bijen en vlinders en klimop voor muurbedekking.

Ik voerde natuurtransplantaties uit vanuit het grootste tuincentrum van Nederland. Met in de vijver zwanenbloem, kalmoes, watermunt, wolfspoot, dotterbloem, gele lis, papaver, al snel stonden ze in bloei en vele wilde planten volgden die ik zelf nooit gezaaid had.

De aarde die vrijkwam uit de vijver verwerkte ik in een grafheuvel en een houtwal, achter de vijver kwam relief via een zonneterras met grindtegels. Ik haalde rugzakken vol keimorene bij het Reade Klif vandaan, een uitloper van de IJstijd in de voormalige Zuiderzee. Die ronde rode en gele stenen werden een rivierbedding die het regenwater de vijver in voert. Rottende boomstronken geven de illusie dat de tuin er geen zes maanden ligt maar 60 jaar. Na een serie appelbomen bij een lokale kweker, en de aanleg van de Luneburger Heide met struikheide, hulst en jeneverbes zat de klus er op. Vier landschapstypes, van hei tot akkerrand, bos en waterkant. En hij zag dat het goed was.