'The Ice Age Cometh'

01-03-2012

Zelfs in de regenwouden van Borneo schijnt men mij nu te kennen als ‘klimaatscepticus’, zo vertelde mijn enige collega mij hier in Langweer. Hij had daar een klus, en ontmoette iemand die mijn naam meteen met het k-woord associeerde.

Dat klopt: ik geloof niet zo in academisch groepsdenken en bureaucratische modes, maar geef mijn ogen de kost en stel kritische vragen. En ik fotografeer om mensen in herinnering te brengen dat ‘het klimaat beschermen’een onzinnige stellingname is die los staat van de werkelijkheid.

Deze foto’s zijn allen genomen bij ‘It Reade Klif’, een overblijfsel van keimorene uit de voorlaatste IJstijd, het Saalien. Deze winter met de ijsgang op het IJsselmeer kreeg ik weer het gevoel in het Saalien te leven, vele millennia terug toen het ijs over ons land walste.

Ondanks alle gepraat over ‘global warming’leven we nog steeds in een IJstijd. IJskappen op Noord- en Zuidpool zijn geologisch gezien een recent fenomeen dat pas de laatste 30 miljoen jaar een rol speelt. Het landijs kan zo weer terugkeren, als ons huidige warme interglaciaal op haar einde loopt. Ik hoop dat wij dat met flink wat CO2 kunnen tegenhouden, want zoals je op deze foto’s ziet is in een ijzige wereld minder leven dan in de warmte. Wanneer u nu protesteert. Het is nu maart; voorjaar, het wordt gelukkig weer warmer en dus prettiger.