Voor de lol op eendenjacht

01-11-2014

Ik ging op plezierjacht met een eendenjager mee het Tjeukemeer op vlakbij mijn woonplaats Langweer- om een wilde eend te schieten. Een goede vriend is creatief kok. Hij maakt de bemachtigde eendenborst klaar als Canard d Orange, en dan eten we dat op bij een glas rode wijn.

Wij hadden geen MSC-keurmerk nodig, of wat voor ecolabel dat uiting geeft aan producentenwantrouwen. Wat mij voldoende lijkt: Ik heb zelf gezien waar de eend vandaan kwam, Friese natuurkwaliteit.

Boem knalde het hagelgeweer, kwk kwk, plons, daar lag zij -ons diner- in het water. De achter onze schuilplaats in het riet schuilende waterral krijstte overstuur zijn typische varkenskreet toen het schot viel. En toen keerde de stilte weer, met de ronkende A6 op de achtergrond als Hollandse invulling van dat begrip stilte .

Terwijl we naar huis voeren kwamen we nog een havik tegen, zittend in de met aalscholverschijt gewitte elzen aan het water. Die havik Germaans Habicht voor bemachtiger- was ook op eendenjacht. Zodat we als deelnemers van de natuur nog even verwantschap voelden, daar in die lage ochtendzon op het Friese water.