Boeken en onderzoeksrapporten


Ecomodernisme, het Nieuwe Denken over Groen en Groei

07-04-2017

Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt dit voorjaar 'Ecomodernisme,Het Nieuwe Denken over Groen en Groei', met 3 hoofdstukken over natuurfilosofie, biodiversiteit en natuurbeleid van mijn hand.

Sustainable Fisheries Guide, an audit on sustainability in fisheries and fish consumption from the Dutch Perspective

SWNMWat is de zin en onzin van 'duurzame' visserij? Lees het in deze no nonsense-gids gebaseerd op een kritische blik in de wetenschappelijke literatuur en praktijk. De zee zit vol vis in 2048. Fishing Down the Foodweb is onzin: Juist vis ONDER in de voedselketen levert vaak meer op dan grote roofvis als de kip van de Noordzee- de kabeljauw volgespoten met water bij de Appie H kunt kopen met het blauwe MSC-labeltje. Lees en kijk verder>

Biodiversiteitscrisis, massa-uitsterven of massahysterie

Net als bij klimaat doet veel demagogie de ronde over 'biodiversiteit', de variatie in levensvormen die in de loop van de evolutie ontstond' (Gittenberger 1992). Of zoals wetenschappers het meestal tellen, soortenrijkdom en populaties van soorten. Voor de Stichting Miiieu Wetenschap en Beleid zette ik met collega Marcel Crok de stand van zaken op een rij: wat is biodiversiteit, wie bedacht het woord, hoeveel soorten stierven uit sinds 1500, is uitsterven van diersoorten een modern fenomeen? Je kunt het onderzoeksrapport HIER downloaden.

Sjoemelnatuur

In mijn tweede onderzoeks-journalistieke project naar Biodiversiteit verkreeg ik via de Wet openbaarheid bestuur de gegevens achter de meest geciteerde grafiek over 'biodiversiteit' van Nederland. Het onderzoek onthult hoe nationaal natuur-adviseur het Planbureau voor de Leefomgeving een vals beeld schetst van de Nedernatuur, waaraan ze het magere rapportcijfer 15 procent gaven ten opzichte van het jaar 1700. Het valse beeld moest het lopende natuurbeleid rechtvaardigen, en ook suggereren dat na 1990 - bij start van de opkoop van landbouwgronden- plots het natuurbeleid zou werken.

 

Een samenvatting van het onderzoek verscheen in Elsevier. Het rapport/boek Sjoemelnatuur laat je mond open vallen van verbazing, over wat onze 'experts' zich aan wetenschappelijk bedrog permitteren. Je kunt het onderzoeksrapport HIER downloaden.