Urbane predator ontdekt eigen natuur

Chef Arjan Smit van proeverij en streekrestaurant De Pronckheer maakt een gerecht van alles dat dood kan gaan. Of het nu wild zwijn is, of spreeuwen die vrijkomen bij schadebestrijding van fruitbomen.

Als geen ander kan hij 30 urban professionals (UPís) weer de Nederthaler in zichzelf leren ontdekken, met zoetwatervisser Andre Blokland.

Advocaten, communicatiedeskundigen, theatermakers, studenten tekenden daarvoor op de Praktijkdag Zoetwatervis.

Vis is geschikt als instapmodel voor would-be killers en villers, ze schreeuwen niet bij de slacht: geschubde kolblei, brasem, snoekbaars en rivierkreeft. Je kunt er alles van maken, van kolblei-sushimi in een zuurtje tot kreeftkroketten.

Na het overwinnen van schroom knuppelen anders brave dames overtuigend de koppen in.

Dat is natuurbeleving 2.0, natuurliefde via de maag. Zo leerde de vroege mens de natuur kennen. En de moderne mens herontdekt zijn eigen natuur. Door onderscheid te ontdekken tussen wat eetbaar is en wat niet. Welke planten zijn (geneeskrachtige) kruiden en welk groen is giftig in lage doses.

Er kwam geen derdehands 'deskundigen'-kennis van natuurclubs aan te pas. Alleen ervaring. De anatomische les van Andre Blokland liet deelnemers zien, ruiken en voelen hoe knap de natuur in elkaar zit. Om het daarna te proeven. En dat alles in goed gezelschap met een lekker drankje erbij.