Vrije visies op natuur en milieuwetenschapVoor vragen en lezingen kunt u tijdens kantooruren contact met me opnemen:

Rypke Zeilmaker

M:+31(0)6 24162988

Ph: +31 (0)513 750270

E: Rypke@Rypkezeilmaker.nl

Rypke@climategate.nl

Werkadres: Vierstrastrjitte 31

8525 EV Langweer

Friesland (meest afgelegen dorp)

 

Wat bied ik?

Ik lever onderzoeksjournalistiek en literatuuronderzoek op het gebied van ecologie en milieuwetenschap. Daarnaast geef ik lezingen en presentaties, waarbij ik in woord en beeld mijn onafhankelijke en als dwars ervaren visie geef op actuele ecologische kwesties.

 

Na 10 jaar wetenschapsjournalistiek voor landelijke dag- en vakbladen in Nederland en Vlaanderen ben ik onderzoeker geworden en consultant op het gebied van ecologie en milieu. Ik gaf diverse malen ecologisch advies bij rechtszaken tegen de overheid/milieubeweging, en schreef rapporten voor de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid.

Mijn onderzoek naar de bestedingen van geld door het Wereld Natuur Fonds en hun effectiviteit voor de Groene Rekenkamer, haalde augustus 2012 alle landelijke media waaronder 1 Vandaag, RTL Nieuws, de Telegraaf, maar ook de Duitse site voor niet-linkse journalistiek Achgut.com.

 

Naast mijn serieuze onderzoekswerk en kritische berichtgeving, leg ik mijn creatieve kant in de fotografie. Ik gebruik beeld bij mijn blogs en lezingen. Mijn beeld verscheen in de landelijke kwaliteitskranten in NL en BE, in groene vakbladen en werd gebruikt door natuur, jacht en visserijorganisaties.

 

Rypke Zeilmaker (1975)Natuurfilosofie

Na het VWO aan de Simon Vestdijk in Harlingen verhuisde ik naar Wageningen voor een studie Bos en Natuurbeheer aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hier woonde ik enkele jaren op Droevendaal, het Wageningse Walden, waar de kippen achter in de tuin scharrelden en je de seizoenen tussen het groen kon volgen.

Mijn visie op natuur werd mede gevormd door ervaringen als leerling bij een Brabantse valkenier. Hier kwam ik in aanraking met het jachtbedrijf. Wie van dichtbij een havik een konijn ziet grijpen, krijgt vanzelf een realistisch beeld van de natuur, waarin geen harmonie of evenwicht bestaat. Het grootste milieuprobleem dat wij moeten oplossen is de moderne natuur- en milieubeweging en de onevenwichtige focus op klimaat als grootste bedreiging.

Er zijn voldoende ecologische kwesties waar wij vele malen effectiever kunnen zijn voor minder geld. En wie wil dat nu niet, meer goed doen met minder geld? Een heleboel mensen willen dat schijnbaar niet, en dus heb ik genoeg werk te doen.